dilluns, 9 d’agost del 2010

El Govern entrega a la família de Xosé Ramón Reboiras la Declaració de Reparació Personal

Traduït al català per Resistència Antifeixista
Original:http://www.laregion.es/noticia/99647/ACoru%C3%B1a/reparaci%C3%B3n/memoriahist%C3%B3rica/familia/

Destaquen la seva 'lluita i entrega' contra la dictadura, 'que el va portar a patir com molts altres la violència il.legítima'.

Familia de Moncho Reboiras
El delegat del Govern a Galícia, Antón Louro, va fer avui lliurament a la família del polític i sindicalista gallec Xosé Ramón Reboiras de la Declaració de Reparació i Reconeixement Personal, expedit pel Govern central en compliment de les mesures incloses en la Llei de Memòria Històrica. Xosé Ramón Reboiras va ser abatut per la Policia franquista a Ferrol l'agost de 1975.

La família de Xosé Ramón Reboiras. 'Amb aquesta declaració volem reparar a la persona de Xosé Ramón Reboiras', va assegurar en un acte que va congregar a la Delegació del Govern a Galícia a familiars, sindicalistes i polítics, entre ells nombrosos dirigents i membres del BNG com el seu portaveu nacional, Guillerme Vázquez.
Louro va al.ludir a la persecució de la qual va ser objecte Reboiras durant l'etapa franquista per la seva condició de nacionalista i sindicalista i va afirmar que l'acte d'avui pretén ser una 'reparació moral' davant 'la més extrema violència', va al.ludir en referència a la mort un 11 agost 1975 de l'homenatjat, després de ser abatut per l'esquena per la Policia franquista.

Així, va assenyalar que l'acte d'avui 'més que un reconeixement solemne, pretén ser un acte de reafirmació de les conviccions profundes assentades en la democràcia', va afegir.

El delegat del Govern a Galícia va subratllar també la significació de la Llei de Memòria Històrica 'que va trencar amb cert silenci dels primers anys de la transició', va indicar en al.lusió a l'etapa del règim franquista, i va fer referència també a l'objectiu de recuperar amb aquesta llei 'la memòria dels que van patir persecucions i cadena'.
Per la seva banda, el germà de Xosé Ramón Reboiras, Manuel Reboiras, va agrair en nom de la seva família aquest reconeixement i va destacar la 'lluita i entrega' del seu germà contra la dictadura 'que el va portar a patir com molts altres la violència il.legítima d'un règim dictatorial '.

'Volem que sigui recordat com una persona que va lluitar amb totes les conseqüències per la llibertat del seu poble', va indicar en la seva intervenció, al que els assistents van respondre amb un prolongat i emocionat aplaudiment.

L'acte va finalitzar amb la lectura d'un poema de Manuel María dedicat a Xosé Ramón Reboiras i amb la interpretació, amb música de gaita, de l'himne gallec.