El passat 27 de juny de 2010 el Parlament Europeu va decidir retirar l'exemplar de la Constitució Monàrquica de 1978, que s'exposava amb la resta de constitucions europees. El document original va ser un regal realitzat el 1996 pel propi Congrés dels Diputats d'Espanya.
La decisió de la retirada va ser adoptada pel Comitè Artístic del legislatiu europeu en comprovar que els símbols amb els quals es va aprovar la Carta Magna són els mateixos que els utilitzats per les institucions franquistes, com l'àguila de Sant Joan, el jou i les fletxes i el lema "una, gran i lliure".
Miguel A. Muga del Fòrum per la Memòria, exigeix en un article que, en contra de l'opinió dels diputats d'ERC al Parlament Europeu, que demanar la seva retirada, el manteniment de la Constitució Espanyola a l'exposició permanent d'aquesta institució. "Perquè tot i estar d'acord que la portada de la Constitució és ofensiva per a qualsevol demòcrata, deixa constància d'una realitat incontestable: que els defensors de la transició a la democràcia acceptar sense dir ni piu que es dugués a terme aquest procés, exalçant i utilitzant els símbols d'una dictadura feixista, cruel i assassina. Reconeixent, d'altra banda, que el sistema que gaudim és hereu directe del franquisme ", assenyala Miguel A. Muga.
"La meva proposta, des del dret de les víctimes a la Veritat com un dels principis establerts per les Nacions Unides, és que es mantingui l'original exposat al Parlament Europeu perquè els ciutadans tinguin coneixement dels símbols que els portaveus de la transició van atorgar a una suposada Constitució "democràtica", que va imposar al poble espanyol la monarquia, la bandera i el que és pitjor, el silenci i la impunitat per als crims franquistes. I a més, que des del Parlament Europeu es demani a l'Estat Espanyol una còpia de la Constitució Espanyola de 1931, com el text legítim i legal que hauria de representar a tots els espanyols ".
Muga demana "que no s'amagui la història, la història de la nostra transició i els símbols que representen l'actual sistema polític a Espanya, mostra del menyspreu que encara persisteix feia les víctimes del Franquisme i cap a tots els defensors de la llibertat, la igualtat i la justícia social, que va significar la II República ".