dimarts, 20 de juliol del 2010

Presentació Atles de la Guerra Civil a Catalunya

Més de 400 mapes il·lustren la Guerra Civil

Edicions Dau publica "Atles de la Guerra Civil a Catalunya", el primer volum exhaustiu que il·lustra l'evolució del conflicte bèl·lic, així com l'aixecament militar, els bombardeigs sobre poblacions catalanes i la repressió. L'Espai Memorial Democràtic acollirà la seva presentació el dimecres 21 de juliol.
Antoni Segura, director del Centre d'Estudis Històrics Internacionals (CEHI), l'historiador Joan Villarroya, el cartògraf Víctor Hurtado i la historiadora italiana Paola Lo Cascio han recopilat el màxim d'informació disponible sobre la guerra per transformar-la en més de 400 mapes, que abasten tot allò que va afectar Catalunya entre 1936 i 1939.
El gruix del treball s'ha centrat en l'arribada del front a Catalunya, la línia Segre-Noguera, la Batalla de l'Ebre i la campanya de Catalunya, però també s'han reproduït els indrets on hi van participar les milícies catalanes: el front d'Aragó, el desembarcament republicà a Mallorca, Eivissa i Formentera i la defensa de Madrid.
Però l'Atles de la Guerra Civil a Catalunya, que ha comptat amb el suport del Memorial Democràtic i la Diputació de Barcelona, no només vol facilitar una millor comprensió del conflicte bèl·lic a través de la disposició de les tropes, el moviment dels fronts o l'avanç i el retrocés dels exèrcits, sinó que en vol fer una nova lectura des del punt de vista històric, polític i militar.
Per aquest motiu, recull informació sobre el cop d'Estat, la repressió, els bombardeigs, la guerra al mar, els moviments de les víctimes o la col·lectivització del sector industrial. També es localitzen les seus de les principals institucions polítiques, partits, sindicats, diaris i revistes, així com els espais de lleure i els hospitals. A més, s'hi han reproduït les conseqüències del 19 de juliol, la destrucció d'esglésies o els Fets de Maig de 1937.
L'Atles de la Guerra Civil a Catalunya es presentarà a l'Espai Memorial Democràtic, a Barcelona (Via Laietana, 69), el dimecres 21 de juliol, a les 19 h.