dijous, 22 de juliol del 2010

Ja han aparegut les restes de 16 persones en una fossa comú de Menasalbas (Toledo)

Extret del diari ABC.
Traduit al català per Resistència Antifeixista.

Toledo, 21 jul (EFE).

Les restes de setze persones, entre ells els d'un menor de quinze anys, han aparegut ja en la fossa comuna número 1 de Menasalbas (Toledo), on un equip de setanta persones va començar els treballs de exhumació dissabte passat.

Segons informa la Federació Estatal de Fòrums per la Memòria, que està coordinant les tasques, encara s'espera recuperar un cos més i, encara que es comptava que havia divuit, els testimonis aportats per familiars i amics dels represaliats han explicat que un home va aconseguir escapar.

Entre els assassinats hi ha funcionaris públics i membres del comitè local del Front Popular, així com de l'Exèrcit legítim d'Espanya: un capità i un tinent.

Les restes estan disposats en filera, de dos en dos i, segons ha explicat la federació, es veuen clarament alguns cranis rebentats, a més, a la fossa, la identificada com la número 1 de la localitat, han aparegut restes d'objectes personals, com sivelles i calçat que faciliten la identificació, així com diverses bales de màuser i de pistola.

Al llarg dels dies de treball s'han recollit testimonis de veïns testimonis dels fets i familiars que permetran recompondre els fets.

També s'ha rebut la visita d'investigadors i observadors de la realitat espanyola que han comprovat amb interès la situació en què encara es troben en fosses comunes -demòcrates espanyols- ha explicat la federació.

S'han obert dos torns de visites a la fossa i cada vegada són més nombrosos els grups de persones que s'acosten, entre ells, un grup de nens que, guiats pel seu monitor i una antropòloga, han rebut informació i explicacions.

La Federació de Fòrums per la Memòria ha preparat un homenatge per al proper dissabte, dia 24, a Menasalbas. El president de la federació, José María Pedreño, ha assenyalat que amb això es pretén "reivindicar les idees que defensaven d'un país just i modern on hi hagi llibertat i democràcia".