divendres, 29 d’octubre del 2010

El papa Indesitjable

La indesitjable visita del Papa

Properament vindrà a Espanya el pastor alemany Ratzinger. Donada la seva doble condició: cap d'Estat i líder religiós, sorgeixen dubtes sobre la finalitat de la visita. De qualsevol manera, tots dos aspectes em semblen manifestament indesitjables.

Si ens visita en qualitat de cap de l'Estat Vaticà caldria preguntar-se què pot oferir. És evident que cap millora comercial, financera o cultural. Tampoc aliança militar alguna. D'altra banda, el Vaticà és un Estat no democràtic. Els seus càrrecs no es trien lliurement entre els ciutadans i la dona ocupa una posició subordinada.

Forçós resulta afegir que el Vaticà va condemnar en el seu moment la democràcia i el liberalisme, entès aquest últim com un conjunt de llibertats civils i socials que no té res a veure amb els actuals neoliberals.

Pel que fa al suport prestat a dictadures abominables com la de Mussolini, Franco o Pinochet no cal estendre's per comprendre com aquest Estat no democràtic xipolleja i negocia amb l'horror i la sang quan li convé. Òbviament, els drets humans rellisquen a la lasa consciència vaticana.

No obstant, tot sembla indicar que Ratzinger visitarà el nostre país valent-se dels privilegis de Cap d'Estat però, en realitat, com un líder religiós que cerca ficar en la nostra política interna, a més d'insuflar un alè religiós tan pestilent com caduc.

I aquestes glopades pútrides seran pagades pels nostres impostos. Ara, precisament ara, quan qualsevol cèntim és com un raig d'aigua a les terres seques de la crisi provocada per un capitalisme sense control ni consciència.

Entre les bestieses que predicarà (repeteixo, pagat amb els nostres diners) es troba la seva peculiar visió "provida". Si hagués estat legal i gratuït l'avortament el 1888 possiblement la humanitat no hauria patit a Adolf Hitler, però aquestes dades no entren en la peculiar doctrina catòlica.

No menys esgarrifós resulten els plantejaments respecte a l'eutanàsia. Si la teva mascota s'està morint retorçada de dolor, et considerarien cruel si no truques al veterinari perquè li apliqui una anestèsia general de la qual no es vagi a recuperar. Però si un metge fa exactament el mateix servei piadós amb tu quan estàs morint de dolor, corre el risc de ser processat per assassinat.

En realitat, la barreja de religió i política ens arrossega a nombroses calamitats. Imagini, com John Lennon, un món sense religió o, almenys, on la religió es restringeixi l'àmbit privat, íntim.

En aquesta societat no hi hauria 11-S, ni 11-M o 7-J perquè, senzillament, no existirien terroristes suïcides embolicats en bombes. Mai hauria ocorregut la inquisició, ni les croades, la caça de bruixes, el complot de la pólvora, la partició índia, les guerres àrab-israelians, les massacres serbo-croates-musulmans, la persecució dels jueus com "assassins de Crist", els problemes a Irlanda del Nord ...

Seguim imaginant aquesta societat laica, sense talibans que volin estàtues antigues, sense decapitacions ni flagells a les dones que ensenyen uns centímetres de pell, sense consciències turmentades per visions del sexe pròpies de ments malaltes, sense bisbes emmetzinant la història d'Espanya i carregant contra la ciència ...

En aquest sentit, recentment, uns investigadors espanyols han impulsat uns transcendentals avenços per prevenir i curar l'Alzheimer. La notícia amb prou feines ha trobat ressò. Lamentablement, la visita del cap d'un Estat no democràtic, ex membre de les joventuts hitlerianes i assenyalat com encobridor de pederastes ocupés totes les portades i ens costarà milers de milions ... extreguin les conclusions oportunes.

elplural

Gustavo Vidal Manzanares és jurista i escriptor