Traduït per Resistència Antifeixista
El 16 de setembre de 1976, vuit estudiants pertanyents a la UES (Unió d'Estudiants Secundaris) eren segrestats a la Ciutat de La Plata convertint-se en un dels casos més representatius de la repressió imposada per la dictadura militar. El reclam legítim dels estudiants per la butlleta estudiantil va provocar el segrest i desaparició dels mateixos en considerar les Forçes Armades la politització dels joves com "subversió a les escoles". Des d'aquella nefasta nit el conjunt del estudiantat segueix lluitant per les reivindicacions que encara estan en disputa (Millores edilícies, augment del pressupost per a educació, reforma del sistema educatiu, etc.), 34 anys després, dins dels marcs democràtics se segueix criminalitzant la protesta de l'estudiantat i intentant fer callar la politització dels joves.
Estudiants desapareguts aquells dies |
La nit del divendres 16 de setembre de 1976, vuit militants estudiantils secundaris de La Plata van ser segrestats de casa paternes per grups de tasques, el que va donar inici a un dels crims emblemàtics del terrorisme d'Estat argentí: la Nit dels Llapissos. Correspon a un pla perfectament estructurat pel cap de policia de Buenos Aires, Ramon Camps, per desarticular el que en els documents castrenses s'havia definit com el "planter subversiu".
34 anys després, la lluita continua. El 2010 ens troba amb una situació de conflicte obert, massiu i organitzat. Els estudiants secundaris van marcar el camí amb més de 20 escoles preses, sumant-se progressivament a la lluita i als reclams estudiants i docents de les facultats de Ciències Socials i Filosofia i Lletres, de l'IUNA i del Joaquín V. González. Preses, talls de carrer, classes públiques, assemblees i mobilitzacions s'han realitzat en forma conjunta, unificant reivindicacions i colpejant tots junts al govern porteny i al govern nacional, ambdós responsables de la crisi del sistema educatiu.
Avui en dia, tot i que el propi ministre d'Educació intenti negar-ho absurdament, a les escoles es continua discutint política, i l'organització dels estudiants roman a l'alçada dels conflictes.
Davant d'aquesta situació, en declaracions el nefast Ministre d'Educació de la Ciutat de Buenos Aires, Esteban Bullrich, va sostenir que "no vol piqueteros a les escoles" i que "l'escola no és un lloc per fer política" negant la història combativa dels alumnes i la possibilitat d'exercir el seu dret com a principals actors i destinataris de l'educació; al mateix temps que recorre vergonyosament a pràctiques repressives com la comanda de "llistes negres" dels alumnes que encapçalen les preses i retolant d'actes vandàlics al reclam d'una educació digna per als nostres joves.
Corredor de cel.les del Pou de Banfield, un dels llocs on van romandre segrestats els joves. |
D'altra banda, el Govern Nacional, a partir d'un discurs més obert i intentant esquivar responsabilitats, continua amb una marcada política d'asfíxia cap al sistema educatiu públic, sent el principal responsable de la precarietat amb que els alumnes cursen a facultats i instituts, amb promeses que no superen el formal i lluny de solucionar els principals problemes de fons després de gairebé 8 anys de gestió.
Per això mateix, davant d'aquest enemic comú que segueix mostrant la seva cara, un nou exemple d'unitat i solidaritat en la lluita dels diferents escoles i facultats es fa sentir des de fa més o menys un mes. El reclam legítim per millores edilícies, major pressupost, beques i viandes troba novament com a resposta en el govern de torn "el problema" de la politització dels alumnes, intentant que ens mantinguem callats davant les diferents polítiques d'asfíxia que pateix la nostra educació per que no puguem exercir el nostre legítim dret a forjar l'educació que volem. Davant d'aquest panorama, no queda altra sortida que continuar amb la unitat en la lluita i la unitat en l'acció per a desenvolupar en tota la seva dimensió aquest nou moviment estudiantil que ha vingut a irrompre en l'escenari argentí i que ha de continuar amb la perspectiva de que la mobilització segueixi creixent. 34 anys després la lluita continua.
No a la criminalització de la protesta
No a la LES menemista
Solució definitiva als nostres justos reclams per poder tenir una educació digna
Edifici únic per a la Facultat de Socials de la UBA
Vídeo sencer de la Nit dels Llapissos.