dilluns, 20 de setembre del 2010

CATALUNYA RUMB A GAZA – Reunió informativa i de treball

Entre el desembre de 2008 i el gener de 2009 Israel va atacar la franja de Gaza en una operació militar on van morir 1.400 palestins, la gran majoria civils. Nombroses infraestructures, habitatges i edificis públics de ciutats i pobles palestins van quedar destruïts. L'informe emès per la comissió d'investigació de Nacions Unides va dictaminar que en l'atac s'havien produït crims de guerra i de lesa humanitat, a més de nombroses
violacions a tractats de Dret Internacional. Les recomanacions de l'informe i les investigacions per crims de guerra i lesa humanitat han caigut en l'oblit diplomàtic i polític on els estats i, per tant, les organitzacions internacionals no han desenvolupat respostes contundents provocant, davant d’això, que les autoritats d'Israel segueixen impunes.

El tancament total de les fronteres de Gaza impedeix encara, a dia d'avui, les possibilitats de reconstrucció, subministrament i desenvolupament del territori palestí. El relator especial de Nacions Unides sobre la situació dels drets humans en els territoris ocupats ha informat de com el bloqueig impedeix l'entrada de materials per a la reconstrucció. Ha denunciat, també, les restriccions del subministrament energètic i les greus conseqüències econòmiques que comporta; i ha denunciat la política de construcció d'un mur subterrani que té la finalitat de destruir la xarxa de túnels que actualment serveixen de salvavides humanitari davant el bloqueig. Això succeeix a Gaza, però no podem deixar de recordar que Cisjordània segueix sota ocupació, partida per un mur que separa la població palestina de les seves terres, de les seves famílies... i que està totalment fragmentada per nombrosos controls militars interns i colònies. Tampoc podem oblidar que, avui en dia, hi ha més de 4,5 milions de refugiats palestins; una tercera part dels quals viuen sense drets
civils ni socials, lluny de la seva terra.

És evident que les iniciatives de la societat civil, actuant a nivell internacional, són una clara complicació pels plans que té Israel. És per això que les accions per acabar amb bloqueig que pateix Gaza, s'han vist també atacades amb la màxima violència per part d'Israel. Un d’aquests casos és el de la Flotilla de la llibertat. En el mes de maig de 2010, prop de 750 persones de més de 40 països del món van aconseguir organitzar-se en una acció directa que tenia com a objectiu acabar, novament, amb el bloqueig que pateix Gaza. Sis vaixells amb més de deu mil tones d'ajuda humanitària i carregat de cooperants es van fer a la mar amb l'objectiu de reunir-se en aigües internacionals i navegar de manera conjunta cap a Gaza. A la matinada del 31 de maig la Flotilla de la Llibertat va ser atacada per Israel amb el resultat de 9 morts i més de 50 ferits de diversa consideració. Aquest atac va estar el detonant d'una condemna mundial a l'Estat d'Israel i l'evidència davant el món de la necessitat de seguir actuant contra la impunitat israeliana i en solidaritat amb els legítims drets del poble palestí.

La feble resposta de la comunitat internacional, deixa només en mans de la societat civil la pressió als seus governs i a les organitzacions internacionals per posar fi a més de 60 anys de neteja ètnica a Palestina.
És per això que, fruit de la participació de diversos ciutadans espanyols en aquesta Flotilla, neix Rumbo a Gaza que pretén ser una plataforma solidària que, conjuntament amb la resta d'organitzacions mundials, pugui servir de referent per a treballar amb l'objectiu d’acabar amb el bloqueig a Gaza, alleujar a la seva població humanitàriament i denunciar les polítiques genocides de l'Estat d'Israel.

La iniciativa Rumbo a Gaza es marca l'objectiu d'aconseguir 2 vaixells que puguin transportar a 200 persones i 2.000 tones d'ajuda humanitària, que serà lliurada a la UNRWA per a la seva distribució en arribar a Gaza. Entre les persones que faran aquesta travessa s’hi troben actors, periodistes, escriptors, músics, sindicalistes i activistes socials que, amb la seva presència, es comprometen a denunciar la insostenible situació a la qual està sotmesa la població de la franja de Gaza.

Per a poder fer possible aquesta iniciativa, des del mes de setembre s’han anat creant diferents grups de suport a tot l’estat espanyol. A dia d’avui ja es compta amb grups a: Catalunya, Menorca, Elche, Alacant, Màlaga, Ceuta, Extremadura, Sevilla, Valladolid, Madrid, Euskadi, Astúries i Galícia. És necessari sumar esforços entre les diferents organitzacions, moviments socials i persones que, a títol individual, ja ens han contactat per tirar endavant aquesta iniciativa.

És per això que us convidem a participar en la propera assemblea del grup Catalunya Rumb a Gaza, que tindrà lloc el proper dijous 23 de setembre a les 7 de la tarda a La Rimaia (Ronda Sant Pau, 12) de Barcelona, on es posarà sobre la taula el treball realitzat fins al moment i les futures iniciatives a desenvolupar.

ORDRE DEL DIA:
1. Presentació de les persones i organitzacions participants a l’assamblea.
2. Informació sobre la iniciativa Rumbo a Gaza per part dels convocants de l’assamblea.
a) Informació d’altres participants internacionals a la nova Flotilla.
b) Situació de la iniciativa a nivell estatal. Activitats i campanyes. c)
Properes activitats del grup Catalunya Rumb a Gaza.
3. Creació de comissions de treball del grup Catalunya Rumb a Gaza
4. Precs i preguntes

Podeu trobar més informació sobre la iniciativa Rumbo a Gaza a la pàgina web www.rumboagaza.org. Recordem, també, que totes aquelles persones i organitzacions que es vulguin adherir a la campanya ho poden fer omplint el formulari que es troba a: www.rumboagaza.org/adhesiones.

Atentament,

Catalunya Rumb a Gaza