dimarts, 2 de novembre del 2010

L'Ebre es mobilitza contra els monuments franquistes que encara no s'han retirat

Extret de Vilaweb

La campanya 'Tortosa, quina capital?' demana la retirada de les cent quaranta-tres mostres de simbologia franquista de les Terres de l'Ebre · Personalitats destacades de la societat catalana hi donen suport.

Les Terres de l'Ebre es tornen a mobilitzar; en aquesta ocasió per reclamar la retirada dels monuments i de la simbologia franquista que encara resta a places, carrers, façanes i al riu. Els impulsors de la campanya 'Tortosa, quina capital?' han fet una crida a enviar correus al batlle d'aquesta ciutat perquè reconsideri la seva oposició inicial a aquesta proposta (vegeu un extracte del vídeo de la campanya). El ple municipal del pròxim 7 de novembre debatrà una moció que defensa la retirada de les restes de l’última dictadura espanyola.
 
Monument Franquista

A final de mes de setembre d'enguany, el Memorial Democràtic de la Generalitat va elaborar un cens (dossier, pdf) que identifica cent quaranta-tres símbols franquistes a les Terres de l’Ebre. La major part dels símbols localitzats en l’estudi (41%) són plaques d’habitatge, però cal destacar que encara resten trenta-sis rètols i plaques de diferents tipus, divuit tombes i làpides i deu monuments vinculats al franquisme. Si no es comptabilitzen les plaques d'habitatge, la Terra Alta i Gandesa són les comarques i el municipi de Catalunya amb més símbols franquistes.

Tanmateix, a Tortosa té l'anomenat monument del riu, que és una escultura dedicada als franquistes caiguts en la Batalla de l'Ebre, que encara mostra la simbologia feixista, amb creus i àguiles incloses. Aquest monument ha esdevingut el símbol principal de la campanya.

De fet, la moció popular avalada per més de dues mil signatures presentada a l'ajuntament de Tortosa sol·licita la retirada del monument franquista del riu, que és el més gran de Catalunya; el canvi de nom de l'institut i plaça Joaquín Bau, que fou un dirigent polític durant les dictadures de Primo de Rivera i Franco que va col·laborar en la preparació del cop d’estat de Franco; i el canvi de nom del barri 13 de gener, dia de l’entrada de les tropes franquistes a Tortosa.

La moció té el suport dels grups municipals d'ERC, ICV i PSC, que sumen deu regidors; l'oposició frontal del PP, amb només un regidor; i la posició ambigüa de CiU, que té deu regidors i no ha definit amb claredat encara el sentit del seu vot en la moció presentada. En els propers dies, la comissió organitzadora de la campanya té previst reunir-se amb el batlle, Ferran Bel, per reclamar-li el suport en aquesta qüestió.

Ahir, la campanya va presentar un vídeo promocional que mostra el suport de personalitats destacades del món social i cultural del país.

El periodista Toni Soler, l'economista Arcadi Oliveres, el músic Arturo Gaya, l'escriptor Màrius Serra, l'escriptor Víctor Alexandre, l'escriptor Matthew Tree, el periodista Xavier Grasset, el filòsof Josep M. Terricabras, el músic Xavi Sarrià, i l'activista Manolo Tomàs són algunes de les personalitats que col·laboren amb la campanya impulsada per la Comissió per la retirada de la simbologia franquista de Tortosa del Casal Popular Panxampla.