diumenge, 29 d’abril del 2012

Homenaje Jose Barajas Galiano

IN MEMORIAM DE JOSÉ BARAJAS GALIANO, UN DEFENSOR DE LA REPÚBLICA, UN ESCLAU DEL FRANQUISME, UN LLUITADOR LLIURE.



Ens ha deixat un home de principis,  de gran cor, que va estimar les seves idees i la seva família, per a ell lo més important en la seva vida. No va deixar que el franquisme el dobleguès i va formar una llar on el respecte, la paraula i el amor van ser el motor d'una existència que va arribar als 96 anys. Amb el seu exemple, José, l'avi del nostre company David, va deixar la seva llavor d'antifeixista molt ben plantada i segur que tant el seu nét com nosaltres mateixos vetllarem perquè creixi fins que es faci justícia.

Ell va ser un dels molts republicans represaliats que va escriure una pàgina de superació personal amb una gran dignitat i amb la memòria intacta, la seva personal, la del seu pare i la dels amics que van ser assassinats pels feixistes i que van estar presents en el seu pensament fins el seu últim alè.


José va tenir l'oportunitat d'explicar la seva història, la d'un molt jove soldat republicà que va acabar d'esclau del franquisme construint carreteres a Igal, Nafarroa. Ell va poder retrobar els paisatges on tant va patir i on tants companys va deixar i va trobar altres nous, els amics de Memoriaren Bideak, que ven segur compartiren la nostra tristesa en el dia d'avui. Ell va contar sense por la fam, les malalties, el fred, els cops i les vexacions que van patir a la
premsa escrita, a la ràdio i parlar de la seva història en els seus últims anys i donar veu a aquells que ja no hi són el va fer molt feliç.

José en ha deixat però el seu llegat no ens abandonarà mai, ara nosaltres portarem la torxa de la seva memòria.


Biografia de José Barajas Galiano, testimoni de José i de la seva dona Elena recollit per David Lora i Mari Carmen López  
"Batallones disciplinarios, esclavos del franquismo"