dimarts, 20 de juliol del 2010

Actes del 70è aniversari de l'afusellament de Companys

Presenten els actes del 70è aniversari de l'afusellament de Companys, es faran el 15 i 17 d'octubre a Barcelona, organitzats per la Comissió de la Dignitat.

La Comissió de la Dignitat convoca als actes commemoratius del setantè aniversari de l'afusellament del president Lluís Companys, sota el lema '1940-2010 Lluís Companys 70 anys sentenciat'. L'entitat vol recordar l'aniversari i, també, que el seu procés encara no s'ha anul·lat i que el govern espanyol no demanat perdó a Catalunya, a diferència dels governs francès i alemany.

Acte a La Baule (Estat francès). 13.8.2010
El dia 13 d'agost hi haurà un primer acte a La Baule (a la costa de Nantes) on es col.locarà una placa en record de la detenció del President Companys l'agost de 1940 per part de la policia militar nazi, la policia del govern de Pétain (Vichy) i uns enviats pels franquistes. A l'acte, que es fa d'acord amb la Delegació de la Generalitat a París, hi seran presents representants oficials catalans, bretons, francesos i s'hi faran discursos i s'hi tocarà dues peces de violoncèl, el Cant dels Ocells i una suite de Bach. Hi ha un viatge organitzat del qual es dona informació a www.comissiodeladignitat.cat.

Adhesions i més informació a: secretariat@comissiodeladignitat.cat

Dos actes més a l'octubre a Barcelona (dies 15 i 17 d'octubre)
El dia 15 d'octubre hi haurà unes solemnes exèquies cíviques, obertes a tothom, a l'església de sant Agustí, on s'havia reunit l'Assemblea de Catalunya. En les Exèquies d'Estat, Hilari Raguer exposarà qui era Companys, es llegiran poemes i escrits de Companys i l'Orquestra de l'Empordà, ensems amb la Polifònica de Puig-reig, interpretarà el Rèquiem de Mozart.

El dia 17 es farà un gran acte cívic al castell de Montjuïc. Un gran nombre de corals prendran part en la restitució de la bandera catalana que hi col·locà el president Companys el 1936, a prop d'on l'havien d'afusellar. Durant el matí les corals cantaran en punts diversos de la muntanya i a migdia s'hissarà la bandera i els centenars de cantants participants interpretaran el 'Cant de la senyera', en homenatge, també, al poeta Joan Maragall, en el cent cinquantè aniversari del seu naixement.

Tothom és convidat a assistir-hi i ofrenar una flor al lloc on Companys va ser afusellat. L'organització ha encarregat al pintor alcoià Antoni Miró una litografia de Companys que presidirà tots els actes.

Segons els promotors, la sentència del Tribunal Constitucional espanyol confereix als actes d'homenatge un relleu especial i obliga, més que mai, a reafirmar la dignitat del president Companys, de les institucions catalanes i dels símbols nacionals. Per això una comissió d'honor, formada pels presidents Jordi Pujol i Pascual Maragall, i quaranta personalitats i entitats guardonades amb la creu de Sant Jordi, darà relleu als actes programats.

Adhesions i més informació a: secretariat@comissiodeladignitat.cat

(Informació basada en Vilaweb) Comissió de la Dignitat